In shape zonder sportschool: 5 tips

Voor veel vrouwen staat in shape blijven gelijk aan naar de sportschool gaan. Begrijpelijk, want het is een goede plek om te trainen. Toch kun je ook zonder sportschool prima aan je lijf en conditie werken. FitGirl geeft je vijf handige tips.

1. Afvallen zonder sportschool? Online workouts

Voor vrijwel alle workouts in de sportschool bestaan online alternatieven. Sportkleding aan, computer paraat, voldoende ruimte in je kamer en go! Of het nu om tutorials over yoga, pilates, bodyhoop, krachttraining of HIIT gaat, op YouTube en andere digitale kanalen vind je het allemaal. Van oefeningen van een paar minuten tot volledige lessen van ruim een uur.

2. Wandelen

We hebben er al eens eerder een artikel over geschreven: wandelen kan overal, kost niets en is erg gezond. Zeker als je in een behoorlijk tempo (zo’n 6 of 7 km per uur) loopt, stevig afzet en krachtige arm bewegingen maakt. Regelmatig wandelen zorgt onder andere voor een betere conditie van je hart en bloedvaten, betere longfunctie, hogere verbranding, betere conditie en sterkere spieren.

3. Kleine oefeningen tussendoor

Sommige vrouwen denken dat sport alleen meetelt als je je minstens een uur lang in het zweet werkt. Niets is minder waar: ook korte workouts hebben veel effect op je gezondheid en metabolisme. Doe dus een paar keer per dag een kleine oefening. Ga na de lunchpauze van je werk bijvoorbeeld even wandelen. ’s Avonds series aan het kijken? Tussen de afleveringen door kun je prima een paar rek-, strek- en krachtoefeningen doen. Kies vaste momenten en zorg dat je weet welke workouts je kunt doen. Dan maak je er al snel een nieuwe gewoonte van.

4. Lekker weer? Ga naar buiten!

Zonnig en warm? Ga dan lekker buiten sporten. Er zijn mogelijkheden te over: fietsen, zwemmen, hardlopen, surfen, kiten, SUP en ga zo maar door. Ook leuk: met een groep vrienden in het park volleyballen, voetballen, basketballen, hoelahoepen, frisbeeën of badmintonnen.

5. Gezonde lifestyle

Wil je fit, sterk en slank worden, dan is sporten belangrijk. Wees je er echter wel bewust van dat dit onderdeel is van een groter geheel, van je gehele lifestyle. Trainen doe je misschien een uur per dag. Daarnaast is er nog 23 uur over, waarin veel goed of fout kan gaan. Gezonde voeding is een zeer belangrijke basis als je in shape wilt komen of blijven.