Zodra het buiten warmer wordt, zie je steeds meer mensen hardlopen. Sommigen doen dit voor een betere conditie, anderen om af te vallen en een strakker lichaam te krijgen. Dat je van regelmatig hardlopen meer uithoudingsvermogen krijgt staat buiten kijf, maar is het ook een efficiënte methode als je gewicht wilt verliezen en in shape wilt komen? Wordt je slanker en strakker met cardio? Of is krachttraining de betere keus?
Een term die je bij cardio veel hoort, is de fatburningzone. Daarmee wordt bedoeld dat je het meest verbrandt als je minstens 20 tot 60 minuten met lage intensiteit sport. Bij deze combinatie verbruik je in verhouding veel vetten en minder koolhydraten. Het duurt even voordat dit systeem op gang is, vandaar de minimale tijdsduur.
Natuurlijk is deze fatburningzone een interessant gegeven. Maar het staat niet op zichzelf. Als slanker wilt worden, zul je allereerst een negatieve energiebalans moeten creëren. Simpel gezegd: je moet meer energie gebruiken dan dat je binnenkrijgt aan calorieën. Alleen dan verlies je het lichaamsvet dat je zo graag kwijt wilt. Bewust eten is dus essentieel.
Hoeveel energie verbruik je eigenlijk bij cardio? Ga je een uur wandelen, dan verbrand je ongeveer 270 kcal en 18 gram vet. Met een uur joggen gebruik je rond de 450 kcal. Door de hogere intensiteit verbrand je verhoudingsgewijs minder vet: zo’n 20 gram. Om veel energie en lichaamsvet te verbranden moet je er dus veel tijd in steken, waardoor het een vrij inefficiënte methode is.
Wil je afvallen en je lichaam shapen, dan is krachttraining een betere keus. Je ontwikkelt meer spierweefsel, waardoor je slanker, strakker en sterker wordt. Ook voor je verbranding is het effectief: hoe gespierder je bent, hoe hoger je stofwisseling in rust is. Wil je een nog hoger calorieverbruik, dan kan cardio een geschikte aanvulling op je krachttraining zijn.