Afvallen binnen een maand!

In een paar weken 10 kilo kwijt, een platte buik, slanke benen en strakke billen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. En om de illusie meteen maar te verstoren: dat is het ook. Als je bladen, blogs en advertorials van afslankproducten leest, krijg je al snel het idee dat je in heel korte tijd spectaculaire resultaten kunt behalen. Je houdt je gewoon aan een strikt dieet, neemt dagelijks een speciale shake of slikt die superpil, en tadaaa… na een maand heb je het lijf waarvan je altijd droomde. FitGirl legt uit waarom je niet in dit soort fabels moet geloven.

Nadelen van een crashdieet

Snel veel afvallen lukt alleen als je extreem weinig calorieën neemt. Het nadeel van zo’n crashdieet is dat je niet alleen lichaamsvet, maar ook spiermassa en vocht kwijtraakt. Bovendien krijg je te weinig waardevolle voedingsstoffen binnen, waardoor in je lijf tekorten ontstaan, wat schadelijk voor je gezondheid is. Daarnaast krijg je van zo’n rigoreus eetpatroon een slecht humeur, laag energiepeil en is het op de langere termijn niet vol te houden.

Waarom het niet werkt

Bij zogenaamde snelle oplossingen wordt zelden aandacht besteed aan het proces achter het aankomen en afvallen. Het is symptoombestrijding en geen duurzame verandering. Wil je blijvend slanker en gespierder worden, dan zul je je gedrag moeten aanpassen. En dat kost tijd: slechte gewoontes zijn er niet in een paar weken ingeslopen en zullen niet binnen een maandje verdwijnen. Je zult je bewust moeten worden van wat je eet, waarom je eet en tot een verantwoorde, langer vol te houden negatieve energiebalans moeten komen. Met échte voedingsmiddelen vol hoogwaardige nutriënten en niet met shakes, poeders of pillen. Om spiermassa op te bouwen zul je daarnaast gericht moeten trainen, met een schema dat is afgestemd op jouw lichaam en lifestyle.

Valkuil

Wil je afvallen en ben je fanatiek aan het sporten? Trap dan niet in de valkuil van ‘o, dan kan ik op dat feestje best een paar bitterballen nemen’ of ‘ach, dat taartje train ik er morgen wel af’. Zoete en hartige snacks bevatten vaak meer calorieën dan je denkt en met een workout verbrand je meestal minder dan gedacht. Bovendien sport je om je fitter te voelen, niet om ongezonde keuzes te compenseren.