Mijn eigen oma mocht vroeger op verjaardagen graag een advocaatje met slagroom lepelen uit een mooi glaasje dus vind je het gek dat advocaat een ultra-ouderwets imago heeft? En toch krijg ik nu Pasen nadert mailtjes of ik geen recept heb voor advocaat. Ik zie een advocaat-revival!
Gelukkig héb ik een recept, ooit gekregen van toerisme-marketeer Willem Versteegh, toen ik hem interviewde voor De Heimweekeuken. Willem komt oorspronkelijk uit Beesd, uit een grote boerenfamilie, met wel 26 neven en nichten. Thuis hadden ze uiteraard eigen kippen, een stuk of twintig, maar zoveel eieren kregen ze zelf niet op, dus er was een levendige ruilhandel met buren en familie. Maar vooral: van die eieren maakte zijn moeder altijd advocaat. Willem: “Dat is nou mijn heimweerecept, echt iets van thuis. Zelf maak ik het eerlijk gezegd nooit. Dat is ongetwijfeld luiheid, maar het is gewoon het allerlekkerst van die eieren van thuis, die smaken absoluut anders dan de biologische eieren uit de supermarkt.”
Ook hij kent het belegen imago: “Wat ik altijd wel grappig vind, is dat wanneer je mensen vraagt of ze advocaat willen, ze in eerste instantie vaak zeggen dat ze het niet lusten. Maar wanneer ik ze dan laat proeven, zijn ze snel overstag! Sterker nog: bij een aantal vrienden kom ik er niet meer als ik geen potje advocaat meeneem van moeder Adrie uit Beesd.”
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 27 januari 2021 door KokenmetKarin