9 x de lekkerste healthy vega recepten

Het is je vast niet ontgaan dat het de Nationale Week Zonder Vlees is. Doe jij hier aan mee? Het leek de goede kant op te gaan: persoon aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Maar aan die dalende trend kwam in 2017 een einde en gingen Nederlanders juist méér vlees eten. Ook onder de fitgirls (en -boys) zien we nog steeds dat vlees vanwege het hoge eiwit- en lage vetgehalte nog steeds populair is.

Willen we meer of minder vlees?

Als ik om me heen kijk zie ik zelf verschillende dingen gebeuren. Sinds vorig jaar maart eet ik zelf zoveel mogelijk vegan, al wijk ik soms wel uit naar vegetarisch. Mijn vriend eet vaak ‘gewoon’ gezellig mee, dan mist hij vlees niet omdat mijn maaltijden volwaardig zijn. Ook mijn ouders eten steeds vaker vegetarisch, net als vrienden om me heen. Hier lijkt het dus steeds normaler te worden om geen vlees te eten. De markt speelt daar op in, zo zijn er steeds meer vegetarische en veganistische restaurants (zoals de Vegan Junkfood Bar waar Nienke laatst over vertelde) op te poppen. Dat is fijn! Maar aan de andere kant van het spectrum zie ik juist óók veel vleestentjes verschijnen. Volgens mij waren de burger en pulled pork nog nooit zo populair.

Voor mij is het makkelijk antwoorden: ik ben voor minder vlees. Ik geloof niet dat zulke hoeveelheden vlees goed voor je zijn. Eiwitten kun je ook halen uit peulvruchten, noten en zuivel (als je niet vegan maar vega eet). Bovendien is de vleesproductie erg vervuilend voor het milieu en klimaat. Dit vind ik trouwens een heel fijn artikel: Het klimaatprobleem voor dummies: hoe zit het met vlees?

Lees verder op www.followfitgirls.com

Geplaatst op 09 maart 2018 door followfitgirls