Van uitslapen tot veel water drinken: als je het meeste uit je workout wilt halen, moet je déze zes dingen niet van tevoren doen. Happy in Shape vertelt.
Je zou misschien denken dat je meer energie hebt als je lekker hebt uitgeslapen, maar het tegenovergestelde is waar. Probeer tussen de zeven en negen uur te slapen; slaap je langer of korter dan dat, kan dat resulteren in een energietekort waardoor je je workout minder lang volhoudt. Sport je ’s ochtends? Zorg er dan voor dat je minimaal één uur van tevoren opstaat.
Een kop koffie (of het drinken/eten van andere cafeïnehoudende producten) voor het sporten kan je workout verlichten. Maar drink je te veel koffie, kan dit je workout juist ruïneren. De cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat je misselijk wordt, je hartslag versnelt en dat je sneller uitdroogt.
Zorg ervoor dat er minimaal twee uur tussen een zware maaltijd en je workout zit. Op die manier voorkom je krampen, buikpijn en misselijkheid. Een pre-workoutsnack is overigens juist wél een goed idee. Kies voor iets dat laag is in vetten en genoeg complexe koolhydraten en proteïnen bevat, zoals een klein bakje havermout met bosbessen, een bananenshake, noten met wat rozijnen of yoghurt met wat fruit en zaden. Ben je een ochtendsporter? Sport dan ook nooit op een lege maag.
Als je veel water drinkt zakt het zoutgehalte in je bloed, wat tijdens het sporten kan leiden tot bijvoorbeeld misselijkheid en duizeligheid. Drink een half uur voor het sporten daarom maximaal één tot twee glaasjes water.
Zelfs door één drankje kan je bloedsuikerspiegel al dalen, waardoor je je tijdens het sporten zwak kunt voelen of zelfs kunt gaan trillen.
Lange tijd werd gedacht dat pre-workout stretchen goed was. Maar volgens nieuw onderzoek kan het stretchen van koude spieren leiden tot blessures en krachtverlies. Wil je volop mee kunnen squatten of liften, bewaar je stretch dan dus voor ná je workout.
Lees ook:
Bron: ndtv.com & happyinshape.nl