Het vervelende van algemene voedingsadviezen... is dat algemene voedingsadviezen bijna onmogelijk te geven zijn. Daar zijn zelf voedingswetenschappers het nu over eens.
Hoe veel, hoe vaak, waarom, wanneer. Om eerlijk te zijn is er maar één iemand die daar uiteindelijk antwoord op kan geven, en dat ben jij zelf. Toegegeven, je moet in staat zijn om bij je lijf in te kunnen checken hoe vol je bijvoorbeeld zit, of hoe het met je energieniveau zit, hoe je darmen en de rest van je lijf voelt (of een van de andere 200 manieren om je gezondheid te meten). Maar dat is allemaal een kwestie van oefenen en dat kan jij ook!
Daarnaast is enige kennis van voeding wel handig, maar daarvoor heb je ons om je te helpen.
Uberhaupt onzeker wat koolhydraten zijn en waar je deze in kan vinden? Lees dan eerst koolhydraten ontrafelt.
Vandaag geven we je vijf eenvoudige regels die je toe kan passen als je je afvraagt "Hoeveel en wat voor koolhydraten kan ik het beste eten?"
Simpel gezegd eet je meer koolhydraten als je actief bent en minder als je niet zo actief bent (en bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt).
Nu kan dit in het begin nog wel wat lastig inschatten zijn, dus we beginnen met:
Meer hierover vind je in onze portioneer richtlijnen. Sport je niet dan zijn 3 volwaardige maaltijden per dag genoeg. Sport je wel voeg je hier één extra volwaardige maaltijd aan toe op die dag. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kan je daarna naar jouw individuele behoeften iets meer of iets minder gaan eten. Oftwel: Do What Works For You.
De tweede stap is om te kiezen voor bronnen van koolhydraten waar veel vitaminen en mineralen (zogenaamde micronutriënten) in zitten. Denk hierbij aan echt eten, dus pure en onbewerkte producten. Komt het uit een fabriek en heeft het een ellenlange ingrediëntenlijst, toevoegingen, vulmiddelen of onuitspreekbare chemische bestanddelen... laat het dan maar op het schap liggen. We gaan voor voeding met een zo hoog mogelijke voedingswaarde en zo min mogelijk "lege' calorieën, ongezonde transvetten of toegevoegde suikers.
Een mars levert weliswaar energie en koolhydraten, maar doet verder niks voor je lijf en zorgt dat de meeste mensen na de suikerkick weer net zo hard terug crashen naar een energieniveau à la grumpy cat.
We willen liefst vezelrijke koolhydraatbronnen die niet té grote schommelingen in je bloedsuikerniveau veroorzaken. Dit zorgt voor een lang verzadigd gevoel en een continue aanvoer van energie. Over het algemeen is dit voeding met een lage Glycemische Index. Ondanks dat onderzoek laat zien dat het effect op de bloedsuikerspiegel per persoon enorm kan verschillen, heeft voeding met een lage GI over het algemeen een hogere voedingswaarde (zie regel 2) en heeft dus "voorrang'.
Dit is heel individueel en is iets waar je bijvoorbeeld tijdens onze challenge mee aan de slag gaat.
Veel mensen reageren slecht op gluten, maar lang niet allemaal. Volledig glutenvrij gaan (wat natuurlijk wel helemaal hip is, maar niet altijd praktisch of makkelijk) is dus niet altijd nodig. Hetzelfde geldt voor nachtschaden zoals aardappelen of granen zoals rijst of havermout.
,
Geplaatst op 25 mei 2016 door lovefitfood