De Mediterrane keuken staan erom bekend dat deze gezond is; boordevol olijfolie, verse vis en veel groente. Hoewel men snel denkt aan Spaanse of Italiaanse gerechten, biedt Griekenland een oase aan gezonde specialiteiten. Naast de typische Mediterrane ingrediënten vind je ook veel granen, noten en olijven terug in gerechten. Het land van de Gyros en Baklava heeft ook tal van lekkernijen die je prima elke dag kan eten. Denk bijvoorbeeld aan Tzatziki. Met slechts Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en olijfolie is deze dip van origine gezond, wat het een prima tussendoortje maakt. Ook sardientjes zijn een specialiteit in Griekenland. Je kan ze langs de kust voornamelijk gefrituurd vinden, maar wanneer je ze op de traditionele manier eet; gegrild met een beetje olijfolie of rauw met citroensap vormen ze een heel gezond voorgerecht. Ben je opzoek naar een extra bron van antioxidanten? Probeer dan eens de heerlijke Dolmades. Deze appetizer komt voor in veel Midden-Oosterse keukens en ook de Grieken hebben hun eigen draai eraan weten te geven. Er zijn veel varianten op dit gerecht, maar in essentie is het rijst, kruiden en vlees gerold in wijnbladeren. Vooral de bladeren zelf zijn erg gezond. Deze worden al eeuwenlang medicinaal gebruikt voor verschillende aandoeningen. Ze bevatten zo’n tien keer meer antioxidanten dan druivensap of pulp en vormen een goede bron van eiwitten, calcium en vitaminen. Kortom, wanneer je wegblijft van de gefrituurde snacks vind je in de Griekse keuken een prima gebalanceerd dieet.
lees verder:
Geplaatst op 13 september 2018 door happyinshape