Speciaal voor alle verstokte carnivoren vandaag het ultieme vleesgerecht: steak tartare. Een waar genot dat in elke Franse brasserie te krijgen is, liefst aan tafel klaargemaakt door een – ja, dat hoort er ook bij – tikje chagrijnige ober in lange witte sloof. En dan met frietjes en sla, heerlijk.
Niet te kloppen, dacht ik altijd. Tot ik laatst in restaurant Bolenius een vegetarische variant at, met wortel. Wortel?! Jazeker. Er kwam een gehaktmolen op tafel, waar ter plekke een bos peentjes doorheen werd gejast, die je vervolgens op je bord zelf verder moest bereiden met behulp van acht kleine bakjes met smaakmakers. Ludiek spektakel en nog lekker ook.
Als fervent groentekok hanteert Luc Kusters de 80/20 regel: zoveel mogelijk (80%) aandacht voor groente, met een beetje (20%) vlees of vis. Maar ook buiten ons land is hij niet onopgemerkt gebleven: zijn strakmoderne restaurant mét eigen moestuin aan de Amsterdamse Zuidas staat in de top vijftien van beste groenterestaurants ter wereld.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 14 februari 2021 door KokenmetKarin