Fitgirl.nl

onzekerheid vs. dromen realiseren

Het is makkelijker op de automatische piloot door te gaan dan je patroon te doorbreken en buiten je comfortzone te treden. Maar als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Wil je je leven veranderen en nieuwe doelen bereiken? Dan moet je de dingen anders aanpakken.

 1. Stop met ‘wat als’

Het is eenvoudig om excuses te verzinnen om iets niet te doen, bijvoorbeeld omdat je bang bent voor het onbekende. Vaak komen er meteen veel vragen met ‘wat als’ op in je hoofd op, zoals: ‘Wat als ik mijn nieuwe voedingspatroon niet vol houd? Wat als ik de nieuwe oefeningen niet goed kan uitvoeren? Wat als ik mijn gestelde doel niet haal?’ Misschien ken je de quote ‘To begin begin’. Zo simpel is het: om te beginnen moet je van start gaan. Niet bang zijn, gewoon doen.

2. Wees lief voor jezelf

Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor mensen om ons heen. Al onze fouten en gebreken hebben we voor onszelf uitvergroot. Terwijl we bij vrienden en bekenden alleen naar positieve dingen kijken. Behandel jezelf daarom net zoals je je beste vriendin zou behandelen. Wees liever voor jezelf.

3. Vraag om hulp

Het is soms moeilijk objectief naar je patronen te kijken omdat je zo in je eigen wereld vastzit. Doe een stapje terug en bekijk je leven eens met een helikopter view. Als je dat lastig vindt kun je ook iemand anders vragen dit voor je te doen. Een coach kan je bijvoorbeeld helpen een plan te maken om je doelen te realiseren. Of zoek een ‘like minded’ persoon op een online community om ideeën uit te wisselen en elkaar feedback te geven.

shop

4. Vier je resultaten

Meestal zien we alleen onze fouten en vergeten we te kijken naar de dingen die we bereikt hebben. Zoals; ‘Ik ben deze week maar 2 keer naar de sportschool geweest in plaats van 4 keer’, of ‘Ik ben deze maand maar 1 kilo afgevallen in plaats van 2 zoals ik wilde’. Richt jezelf op wat je wel bereikt hebt en vier je resultaten. Zie het positieve en je zult het positieve effect ervaren!

 5. Los laten

Onzekerheid komt vaak voort uit het niet willen teleurstellen van andere mensen. Of juist bang zijn om bekritiseerd te worden door andere mensen. Maar meestal bekritiseren we onszelf meer dan de ander dat doet. Als je alles hebt gegeven om je doel te bereiken, heb je er alles aan gedaan. Accepteer wat je hebt bereikt en laat het los.

Over de gastauteur

Inge is moeder en sportliefhebber met een healthy lifestyle. Op haar blog The Health Chick wil ze anderen laten zien hoe je op een leuke en simpele manier sport, voeding en mindset kunt combineren om zo een happy en healthy lifestyle voor jezelf te creëren.