Fitgirl.nl

Minimalistisch leven: tips voor minder stress

Minimalistisch leven. Oftewel, minder stress en blij zijn met de kleine dingen in het leven. Het lijkt moeilijk in een snelle samenleving als deze, maar dat is het niet. Succes en ontspanning gaan heel goed samen. Een aantal nuttige tips:

1. Minimalistisch leven: begin de dag niet direct met sociale media

Veel mensen checken direct hun Facebook of Instagram zodra ze hun ogen open hebben. Voor je het weet kijk je in andermans levens, hoor je hun meningen en zie je alweer onderwerpen voorbij komen waar je zelf op dat moment geen behoefte aan hebt. Dit leidt al op de vroege morgen tot jezelf vergelijking met anderen, jaloezie en onrustige gevoelens. Begin de dag rustig door je smartphone in ieder geval het eerste uur op het nachtkastje te laten liggen.

2. Haastige spoed is zelden goed

Makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je in de stad woont, moeder bent van twee kinderen, carrière maakt of.. gewoon mens bent. Als je te laat opstaat en de dag met haast moet beginnen om op tijd te komen voor je eerste afspraak begin je de dag met stress.  En dat heeft consequenties voor de rest van de dag. Zet je wekker ruim op tijd, neem de tijd voor je ontbijt en begin de dag zonder stress.

3. De kracht van gedachten

Als je je dag begint met een gedachte over iets waar je boos, verdrietig of teleurgesteld over bent, is de kans groot dat je de dag negatief begint. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal. Begin iedere dag met een positieve gedachte. Oefening baart kunst.

shop

4. Mediteren in de ochtend

Meditatie is een hele krachtige manier voor het krijgen van inzicht, rust en balans in je lichaam en geest. ‘s Ochtends mediteren is zoveel beter dan je Instagram checken. En veel tijd hoeft het niet te kosten. Begin met 5 minuten en bouw het vanaf daar langzaam op. Zoek de manier die het beste bij jou past, dan houd je het het langst vol.

5. Maak een not-to-do lijstje

Een not-to-do list is geniaal. Door je alleen bezig te houden met de dingen waar je goed in bent, werk je effectiever en voel je je beter. We zijn vaak obsessief bezig met allemaal to-do lijstjes met dingen waar je geen zin in hebt of geen tijd voor hebt. Probeer meer rust te creëren door dingen die niet echt nodig zijn weg te strepen en schrijf voortaan ook de dingen die je niet wilt op je not-to-do list, zoals:

  • niet meteen ’s ochtends vroeg je social media checken
  • niet jezelf vergelijken met anderen
  • niet zo hard zijn voor jezelf

Welke dingen zou jij toevoegen aan je not-to-do list?

Gastauteur Real Healthy

Echt gezond leven begint bij Real Healthy. Sport, beweging, yoga, meditatie, gezonde voeding én andere vormen van geestelijke ontspanning. Alles komt aan bod.

  • Marian

    Mooi artikel! Wat naar mijn idee uiteindelijk het belangrijkste en ook nog heel dichtbij is: genieten van wat je hebt, al zijn het maar kleine dingen, onnodige energiedieven vermijden, het leven mooier maken voor mensen in je omgeving en tijd doorbrengen met wie je liefhebt. Want daar word je ècht gelukkiger van.