Fitgirl.nl

leefstijl veranderen: doorbreek het patroon

Hoe vaak hoor je het wel niet om je heen: ‘Ja maar… dat lukt mij nooit!’ of ‘Dat is nu eenmaal niet voor mij weggelegd’. Veel mensen beseffen niet wat ze daadwerkelijk in hun mars hebben. Er zijn immers genoeg voorbeelden op te noemen van mensen die van net zo ver, of zelfs van veel verder, gekomen zijn.

Haastige spoed is zelden goed

In onze samenleving wordt voor alles een snelle oplossing gezocht. Maar je leefstijl veranderen gaat niet over één nacht ijs. Iedereen wil het liefst door middel van een wonderpilletje of een magisch dieet makkelijk zijn of haar gewenste resultaat behalen. En het liefst nog zo snel mogelijk ook. Er zijn genoeg trainers en marketeers die hier misbruik van maken door allerlei afslankpillen, afslankgels, slim belly’s en je-kunt-het-zo-gek-niet-bedenken-diëten op de markt te brengen. Maar behalve een aanslag op je portemonnee en veel teleurstellingen bereik je niets met deze zogenaamde ‘wondermiddelen’.

Doorbreek het patroon

Dat je op dit punt gekomen bent hoeft niet eens zozeer te betekenen dat je overdreven veel eet. De uitspraak: ‘Ik kom al aan als ik naar een blaadje sla kijk’ is echter ook niet helemaal waar. Als je consistent iedere dag teveel calorieën consumeert, zul je ook consistent iedere dag een beetje aankomen, wat uiteindelijk resulteert in (veel) overgewicht. Als je eenmaal in deze vicieuze cirkel zit kan het ontzettend moeilijk zijn om dit patroon te doorbreken.

shop

Blijf realistisch

Wil je echt het roer omgooien en blijvend resultaat behalen? Focus je dan alleen op jouw doelstelling en blijf vooral realistisch. Je kunt niet verwachten dat je binnen een maand een complete transformatie ondergaat. Dat klinkt niet alleen te mooi om waar te zijn, dat ís te mooi om waar te zijn. Je hebt er waarschijnlijk ook jaren over gedaan om die overtollige kilo’s eraan te eten/drinken. Verwacht dan ook niet dat deze kilo’s weer als sneeuw voor de zon verdwijnen als je twee keer naar de sportschool bent geweest.

Begin bij het begin

Stel een meetbaar doel op voor jezelf. Wat is haalbaar voor jou? En in welk tijdsbestek? Om te beginnen moet je proberen het hele verhaal om te draaien. Probeer eens om iedere dag iets minder calorieën te consumeren zodat er een klein tekort ontstaat. Een tekort van bijvoorbeeld 500 calorieën per dag betekent dat je per week ongeveer een halve kg afvalt. Dit lijkt niet zoveel, maar doe dit een jaar lang en je bent wel 26 (!) kg lichter. Dit voorbeeld lijkt overdreven, maar het is wel de realiteit. Stapje voor stapje kom je dichterbij je doel, zo lang je maar niet opgeeft.

Conclusie

Blijvend resultaat behaal je niet door het slikken van afslankpillen of door het volgen van een magisch dieet. Blijvend resultaat behaal je door een leefstijl te hanteren die bij jou past én die je op lange termijn vol kunt houden.