Blog

Gezond ontbijt: rode bieten en açai bessen

Ben je gek op gezonde smoothies? Dan zou je ook voor dit gezonde ontbijt kunnen vallen. Net als smoothies is het heerlijk, snel klaar te maken en een geweldige manier om de eerste maaltijd van de dag meteen allerlei gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Gezond ontbijt van rode bieten en rood fruit: makkelijk te maken, verrassend en kleurrijk. Lekker als gezond ontbijt voor een goed begin van je dag, maar ook heerlijk bij de lunch. Het gerecht zit boordevol vitamines en anti-oxidanten.

Je kunt de smoothie serveren in een kommetje en eten met een lepel, zoals je dat doet bij havermout of yoghurt. Je kunt het, net als bij je overnight oats, mooi versieren met vers fruit, kokos en noten of zaden. De rode biet is waarschijnlijk niet het eerste ingrediënt dat bij je opkomt voor het ontbijt. Maar geef het eens een kans en laat je verrassen. De zoete smaak combineert goed met de smaak van frambozen en bosbessen. De rode biet is een goede bron van foliumzuur en betaïne en geeft je ontbijt een echte boost!

De açai bes heeft een diep paarse kleur en bevat hoogwaardige voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan anti-oxidanten en essentiële vetzuren. Je kunt ze vers kopen bij de groenteboer of bevroren bij de supermarkt. Voor de topping kun je eindeloos variëren: voeg bijvoorbeeld een paar paranoten toe voor extra selenium of chia zaden en kokosmelk om gezonde vetten toe te voegen. Kortom: een makkelijk, gezond en voedzaam recept voor een gezond ontbijt, snack of dessert. Een beetje zoet en uiterst verfrissend.

Gezond ontbijt, rode bieten en açai bessen:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Porties: 1

Ingrediënten:

  • 1 grote medjool dadel, zonder pit en geweekt in warm water
  • 120 ml kokosmelk
  • 1 el / 12 gram chia zaden
  • 1 of 2 paranoten
  • 1 kleine rauwe biet, geschild en fijngehakt (of geraspte als je niet beschikt over een krachtige blender)
  • 75 gram bevroren gemengde bessen (probeer eens mix van frambozen en bosbessen)
  • 100 gram bevroren açai bessen, even onder warm water houden om iets te ontdooien

Voor de toppings:

  • 1 el / 5 gram ongezoete kokosvlokken
  • 1 el / 10 gram hennep zaden
  • Gesneden vers fruit en bessen

Bereidingswijze:

Begin met het weken van de medjool dadel terwijl je de biet schilt, raspt en bereidt. Doe de kokosmelk, chia zaden, paranoten en de dadel (uitgelekt) in de blender en mix op hoge snelheid tot een gladde massa. Voeg de gehakte of geraspte bieten, bevroren gemengde bessen en de (licht ontdooide) açai bessen toe. Mix het geheel in de blender tot het een dik en glad mengsel is.

Serveer direct in een ondiepe kom met de topping. Als alternatief kun je de kom de avond ervoor al voorbereiden en een nacht bedekt in de koelkast zetten (zonder de topping).

Geniet van een gezond ontbijt!