Fitgirl.nl

Zelf groenten en kruiden verbouwen? Zo doe je dat!

Van gezonde ingrediënten als sla, basilicum, bieslook en cherrytomaatjes maak je een heerlijke zomerse salade. De ingrediënten kun je eenvoudig zelf verbouwen op je eigen binnenplaats, balkon of terras. Fijn om te doen en staat ook nog eens leuk. Geen groene vingers? Geen probleem. In dit artikel van FitGirl lees je welke groenten en kruiden makkelijk te telen zijn, ook als je maar een klein hoekje tot je beschikking hebt.

Moestuintje op balkon of terras

Om zelf gezonde producten te verbouwen is geen grote lap grond nodig. Heb je beperkte ruimte, ook dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  •  Zet op je terras of balkon potten en bakken van verschillend formaat, afgestemd op de plantjes die je wilt verbouwen.
  • Alleen een balkon? Kies dan voor een verticaal tuintje door hangbakken of hangzakken aan de balustrade te plaatsen of een pallet rechtop tegen de muur te plaatsen.
  • Heb je een terras, dan is de vierkantemetertuin een optie: een houten bak die je als kleine moestuin benut.

In alle gevallen geldt: zorg voor een half-zonnige, beschutte plek en gebruik goede, rulle en voedingsrijke tuinaarde. Je groenten en planten water geven? Doe dat ’s ochtends vroeg of juist aan het eind van de dag, wanneer de zon er niet op staat.

Zelf groenten kweken?

Sla

Sla heeft maar weinig ruimte nodig en doet het bijna altijd goed in bakken, potten en hangzakken. Kies een paar verschillende soorten, van neutraal (Hollandse kropsla) tot heel smaakvol (lolla rossa bijvoorbeeld), zodat je lekker kunt afwisselen. Geef de plantjes wel voldoende ruimte, want een krop wordt vrij groot.

Tomaatjes

Ook tomaatjes kunnen prima in een stadsmoestuintje worden geteeld. Tip: kies naast de rode ook gele en groene exemplaren, zodat je een kleurrijke salade kunt maken.

Baseativa FitGirl

Kruiden

Niets zo leuk als kruiden uit je eigen tuin knippen en vers over je broodje of andere maaltijd strooien. Kies wat je lekker vindt; vrijwel alle kruiden doen het in pot of bak net zo goed als in de volle grond. Basilicum, tijm, bieslook, koriander, peterselie, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Meer verbouwen?

De smaak te pakken gekregen? Probeer dan ook eens andere producten, zoals spinazie, paprika’s, pepers en courgettes. Ga je voor groenten als bietjes en wortelen, zorg dan voor diepere bakken, zodat ze niet bekneld raken.