Fitgirl.nl

Weinig eten en niet afvallen

‘Ik kom al aan van een blaadje sla. Ik heb er meteen een kilo bij als ik alleen al patat ruik. Ik let echt goed op mijn voeding en ondertussen gaat er geen pondje af.’ Veel vrouwen hebben het idee dat ze zich beheersen, maar verliezen toch geen gewicht. Weinig eten en niet afvallen, hoe kan dat? FitGirl lost het raadsel voor je op.

Weinig eten en niet afvallen

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: als je weinig eet en minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, dan val je zeker af. Daar is geen speld tussen te krijgen, want zo simpel werkt het nu eenmaal. Verlies je geen gewicht, dan verbrand je te weinig of eet je te veel. Niet leuk om te horen, maar dat is wel precies hoe het zit.

Overschatten en onderschatten

Als je lichaam via voeding minder calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft, gaat het op zoek naar andere bronnen van energie. En je raadt het al: dan worden je vetreserves aangesproken en val je af. Dat mechanisme is heel accuraat, ons inschattingsvermogen helaas niet. Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen vrijwel altijd meer eten dan ze denken. We vergeten dat calorierijke tussendoortje en onderschatten hoeveel calorieën ons gezonde diner bevat. Tegelijkertijd overschatten we hoeveel energie we verbruiken. Niet zelden denken mensen dat ze tijdens hun training 50% meer calorieën verbranden dan daadwerkelijk het geval is.

shop

Energiebalans

Weinig eten en niet afvallen is dus een fabeltje. Het kan simpelweg niet. Worstel je hiermee, dan is het raadzaam om uit te zoeken hoeveel energie je dagelijks gebruikt. En je weet inmiddels: wees realistisch en schat het niet te hoog in. Vervolgens bepaal je wat je kunt eten om je calorie-inname onder het verbruik te houden. Let op: gezonde, maar calorierijke voedingsmiddelen als avocado en noten zijn voor veel vrouwen een valkuil.

  • viv

    Misschien een kleine aantekening is, is dat je metabolisme, je voedsel verbrand systeem, daadwerkelijk afhankelijk is van de hoeveelheid voedingstoffen & energie je binnen krijgt. Als iemand een lange tijd te weinig calorieën binnen krijgt, gaat je lichaam in een soort van overlevings-stand en gaat het minder energie verbranden. De precieze werking van het metabolisme is erg complex en afhankelijk van verschillende factoren,met afvallen er is meer aan de hand dan de balans van binnen gekregen energie en verbrande energie.

    • Het is inderdaad afhankelijk van hoeveel energie je dagelijks binnenkrijgt en verbruikt. Als je afvalt zal dit ook weer veranderen en dus steeds opnieuw aangepast moeten worden. Bedankt voor de leuke toevoeging!