Fitgirl.nl

vetten en koolhydraten: friends after all?

In sportscholen hoor je geregeld gesprekken over vetten en koolhydraten. Je zou ze niet mogen combineren, vooral niet tijdens het cutten. Maaltijden voor trainingen zouden uit eiwitten en koolhydraten moeten bestaan. En dus niet uit boterhammen met pindakaas. Helaas geloven velen in dit hardnekkige sprookje.

Insuline de boosdoener?

Het idee dat de combinatie van vetten en koolhydraten niet goed zou zijn, komt voort uit de misvatting dat je enkel en alleen van een hoger insulinepeil aan zou komen. Bij gewichtstoename spelen echter talloze factoren een rol. Bovendien nemen velen onterecht aan dat een hoger insulineniveau leidt tot het opslaan (of verminderd verlies) van vet. Voor al deze aannames ontbreekt wetenschappelijk bewijs. Sterker nog: studies tonen juist aan dat het combineren van vetten en koolhydraten niet nadelig is.

Vetten en koolhydraten scheiden: geen voordelen

Er is slecht één onderzoek waarbij de gewichtseffecten van het scheiden en combineren van vetten en koolhydraten zijn vergeleken. Hieruit blijkt dat de scheiding van deze macronutriënten geen metabole voordelen biedt. Beide onderzoeksgroepen vielen veel af. De groep die vetten en koolhydraten combineerde, verloor zelfs iets meer gewicht en lichaamsvet dan de groep die deze voedingsstoffen gescheiden at.

shop

Meer onderzoek

Bij een andere, meer recente studie werden de effecten van drie diëten van ongeveer 1400 kcal acht weken lang gevolgd.
De drie onderzoeksgroepen aten als volgt:
a. zeer laag vetgehalte (70% koolhydraten, 10% vet, 20% eiwit),
b. rijk aan onverzadigde vetten (50% koolhydraten, 30% vet, 20% eiwit)
c. zeer low carb (4% koolhydraten, 61% vet, 35% eiwit).

Geen van de groepen at vetten en koolhydraten gescheiden. Op basis van de aannames zou je verwachten dat groep b het minste vet en gewicht verloor. In werkelijkheid waren er echter geen significante verschillen. Ook bij een ander actueel onderzoek met twee diëten van 1500 kcal (ketogeen en niet-ketogeen) was dit de uitkomst.

Eet gerust een broodje met pindakaas

Bij geen van de onderzoeken werd een nadelig effect van het combineren van vetten en koolhydraten op het verlies van gewicht en lichaamsvet aangetoond. In de studies werd gebruik gemaakt van ongetrainde proefpersonen met overgewicht. Voor fitte mensen zonder kilo’s teveel zijn de verschillen (door een beter glucose- en insulinemetabolisme) nog kleiner. Eet dus gerust een broodje met pindakaas.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: alanaragon.com