Fitgirl.nl

Stop met de massa-angst voor voeding en word realistisch!

Tegenwoordig kom je het overal tegen: Angst voor voeding.

Angst voor gluten.
Angst voor aspartaam.
Angst voor E-nummers.
Angst voor koolhydraten.
Angst voor brood.
Angst voor suiker.
Angst voor slechte voedselcombinaties.
Angst voor teveel van dit of te weinig van dat.
Angst voor voeding.

Het grote geheel

Aan de ene kant is het mooi dat we nadenken over voeding. Niet klakkeloos naar binnen werken wat voor handen is, maar nadenken over de gevolgen. Hartstikke goed en heel verstandig. Maar ben jij het type dat realistisch is en het grote geheel ziet? Of ben je het type dat ieder spoortje ongezonde voeding met de grootste bombarie wil bestrijden omdat jij, en je hele omgeving, op het punt stonden uitgeroeid te worden door dat betreffende ingrediënt of voedingsmiddel? Zijn gluten, aspartaam en water het einde van de mensheid?

Gluten

Kunnen problemen veroorzaken als je er gevoelig voor bent. Zullen zeker problemen veroorzaken als je coeliakie hebt. Betekent niet dat ze hoe dan ook problemen veroorzaken als je er niet gevoelig voor bent. Advies: Luister naar je lichaam. Als je er geen last van hebt, kun je het rustig eten, als je er wel last van hebt eet je het niet. Als je er geen last van hebt maar ook niet wilt eten, eet je het ook niet maar laat je wel andere mensen zelf beslissen wat ze willen zonder angst te veroorzaken.

Aspartaam

Er is in een onderzoek in de afgelopen jaren naar voren gekomen dat het kanker kán veroorzaken bij ratten die een afwijkend gen hadden en die een extreem hoge dosis binnen kregen. Wij zijn geen ratten. Ons lichaam werkt ook niet als een rat. En we krijgen ook geen extreem hoge dosis per keer binnen. Overige onderzoeken (en dat zijn er zeer veel) wijzen uit dat het niet schadelijk is. Feitelijk gezien kun je gerust 4.5 liter frisdrank drinken gezoet met aspartaam en dan zit je nog heel ruim onder de maximum hoeveelheid.
Advies: Blijf bij de feiten en maak voor jezelf uit of je het wel of niet wilt gebruiken. Als je er niet zeker van bent en je er niet goed bij voelt hoef je het niet te gebruiken, je kunt namelijk prima zonder. Maar als je graag iedere dag cola light drinkt en het intens mist, maar het toch niet gebruikt omdat je buurvrouw zegt dat het ongezond is: doe dan vooral waar jij je fijn bij voelt.

shop

Water

Water is gezond, tenzij je er teveel in één keer van binnen krijgt. Drink je bijvoorbeeld 10 liter binnen een uur is de kans zeer groot dat je sterft door watervergiftiging. Wanneer je alle voedingsmiddelen, ingrediënten en andere zaken apart belicht, kun je van alles goede en slechte punten vinden. Alles kan extreem dodelijk zijn of super gezond. Het is maar net wat voor blik je er op werpt en hoe kritisch je bent over alle verhalen die je hoort in de supermarkt, via Facebook en van je achterbuurvrouw. Het gaat om balans. Teveel van iets is niet goed, daarom heet het ook ‘teveel’.

E nummers, aspartaam, gluten… Ga voor het grote geheel

Geniet van het leven, geniet van je lichaam, geniet van je voeding. Ga voor het grote geheel, blijf kritisch maar word niet panisch. Zoek de balans tussen je voedingsmiddelen en ga voor 80% gezond. Of je nu wel of niet aspartaam wilt gebruiken, wel of geen gluten, wel of geen geraffineerde producten: Je bent oké zoals je bent. Maar laten we ervoor zorgen dat je iedereen zijn eigen keuzes laat maken en realistisch blijft. Dus maak die keus en ontdek waar jij je fijn bij voelt, want dat is uiteindelijk waar het om gaat. Iets dat perfect is voor jou!

Gastblogger Jeanet Wolf

Jeanet is (online) diëtist, personal trainster & fitness-atlete). Jeanet begeleidt vrouwen bij het verbeteren van hun omgang met voeding, het bereiken van fysieke doelen en wedstrijdvoorbereiding. Via intensieve online begeleiding geeft jeanet voedings- en sportadviezen, tips en handvaten en helpt vrouwen bij het bereiken van hun persoonlijke doelen.

  • Pieter Dorhout

    E-nummers zijn additieven, hulpstoffen, die door de EU zijn getest en veilig zijn bevonden. Additieven kunnen giftig zijn, zoals een scheutje rum in de thee. Alcohol is een giftige stof en krijgt daarom geen e-nummer. Caramel is getest en niet giftig gebleken en heeft het e-nummer E150 gekregen. De additieven met een e-nummer zijn in beginsel dus wel veilig. https://nl.wikipedia.org/wiki/E-nummer

  • CindyCoffee

    hehe, eindelijk een nuchtere kijk op al die hypes. Iedereen reageert inderdaad zo paniekerig op “nieuwe ontdekkingen” en gaat meteen met de massa mee. Denk toch zelf na, het gaat inderdaad om balans. En leef vooral je eigen leven! Geniet en laat anderen dat ook doen.