Fitgirl.nl

paleo: afvallen door het vermijden van granen?

Veel mensen die de paleo principes volgen, doen dit omdat je van deze pure, onbewerkte manier van eten af zou vallen. Graan is binnen deze eetstijl een verboden productgroep omdat het gecultiveerd is en daarnaast fytinezuur en lectinen bevat, die mineralen aan het lichaam zouden onttrekken en de darmwand zouden beschadigen. Nederlanders eten graag brood. Veel paleo volgers maken het dan ook zelf, met alternatieven zoals amandelmeel.

Amandelmeel: een goede keuze?

Amandelen zijn echter ook gecultiveerd. En dat is maar goed ook: de wilde amandel is namelijk bitter en door de aanwezigheid van cyanide giftig. Geteelde amandelen bevatten (in tegenstelling tot hun ongecultiveerde voorlopers) net als graan fytinezuur en lectinen. Daar komt bij dat amandelen tweemaal zoveel calorieën leveren als tarwe. Brood van amandelmeel is dus geen onbewerkte en evenmin een energie-arme keuze.

Paleo, puur eten = afvallen?

Wie paleo eet en granen mijdt, valt niet automatisch af. Onbewerkte voeding staat namelijk niet garant voor gewichtsverlies. Afvallen lukt alleen met een negatieve energiebalans. Simpel gezegd: je wordt alleen slanker als je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Of je brood van tarwe of amandelmeel eet, maakt niet uit. Het gaat om je totale inname en verbruik van energie.

shop

Variëren met verschillende broodsoorten

Natuurlijk kun je gewoon amandelen en brood van amandelmeel eten. Ze zijn smaakvol en bevatten waardevolle voedingsstoffen. Wees je echter wel bewust van de grote hoeveelheid calorieën. Wil je afvallen, neem dan gerust een tarweboterham en probeer ook eens de talloze andere soorten brood. Varieer met verschillende graansoorten en toegevoegde zaden en pitten.

Gezond eten en afvallen mét granen

Zoals al eerder gezegd: afvallen is geen kwestie van paleo of het anderszins vermijden van bepaalde basisvoedingsmiddelen. In een gezond eetpatroon is zeker plaats voor granen. Wil je gewicht verliezen, dan gaat erom dat je minder energie inneemt dan dat je verbruikt.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: fitzonderfabels.nl