Fitgirl.nl

Onverzadigde vetzuren – Omega 3

Onverzadigde vetzuren: Wat is omega 3?

Visolie en omega 3-vetzuren zijn begrippen die je vaak voorbij hoort komen als het om gezonde voeding gaat. Maar wat zijn het eigenlijk en wat doen ze voor je lichaam? Omega 3-vetzuren behoren tot de groep essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) die je lijf niet of maar beperkt aanmaakt. Omega 3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren en moet je dus uit je voeding halen. Het is trouwens niet één soort vetzuur, maar een verzamelterm voor eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en alfa-linoleenzuur (ALA). De eerste twee zijn visvetzuren, de laatste is plantaardig.

Omega 3, belangrijke bronnen

EPA en DHA komen veelvuldig voor in vis en zeevruchten als schaal- en schelpdieren. De belangrijkste bronnen zijn vettere vissoorten, zoals zalm, haring, makreel, forel, paling en sardines. Vissen die het in gemiddelde mate bevatten zijn bijvoorbeeld tonijn, tong, schol, garnalen en zeewolf. Vissen maken overigens zelf geen EPA en DHA aan. Ze halen het uit algen. Ook in eieren en vlees kunnen EPA en DHA in kleine doses voorkomen.

shop

Gezondheidseffecten

Voldoende omega 3 (in een verhouding van 1:1 met omega 6) draagt bij aan het onderhouden van een gezond hart- en vaatstelsel. Onverzadigde vetzuren verkleinen de kans op hart- en vaatziekten doordat je bloedvaten beter functioneren en het vetzuurniveau in je bloed lager is. Met een gezond hart en goed werkende aders verloopt je herstel na de krachttraining sneller. Ook hierbij is het dus belangrijk. Omega 3 verlaagt daarnaast het risico op diabetes en borstkanker. Bovendien zijn onverzadigde vetzuren goed voor je gezichtsvermogen en vormt het een belangrijke bouwsteen voor de hersenen.

Onverzadigde vetzuren: Trimare visolie

Krijg je via je voeding onvoldoende omega 3 binnen, dan is gebruik van een supplement raadzaam. De Trimare visolie van Plantina is hoog gedoseerd en bevat per capsule 60% omega 3. In de capsules (van 1000 mg) zit 300 mg EPA en 200 mg DHA. Voor meer informatie over omega 3-vetzuren en supplementen kun je terecht bij de supplementen in de webshop van FitGirl. Voor meer informatie over onverzadigde vetzuren of de juiste voeding bij je training kun je terecht in het kenniscentrum van FitGirl.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: Examine.com

Trimare Visolie bestellen?

Klik hier