Fitgirl.nl

Meatless monday: voor vega’s én rasechte carnivoren

Voor je gezondheid is het niet nodig om elke dag vlees te eten. Sterker nog: het is beter om vlees regelmatig te vervangen door vis of vega. Doe mee aan meatless monday en zet elke maandag een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel. Wat maak jij vanavond?

Meatless monday

Meatless monday is een internationaal initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. Sommige organisaties leggen de nadruk op de gezondheidsaspecten, andere is het meer te doen om het reduceren van de broeikasgassen die bij de productie van vlees vrijkomen. Wat jouw overweging ook is: een diner zonder vlees is met de juiste keuzes net zo volwaardig als een maaltijd mét.

Vlees vervangen

In vlees zit ijzer, vitamine B1 en B12. Eet je vegetarisch, dan zul je deze voedingstoffen dus uit andere producten moeten halen. Goede vleesvervangers zijn onder andere eieren, noten, pitten, peulvruchten, tahin, houmous, falafel, tempé en tofu, maar ook van merken als Tivall, Valess, Vivera en de Vegetarische Slager zijn prima alternatieven verkrijgbaar.

Inspiratie

Zoek je inspiratie voor jouw meatless monday? Er zijn talloze heerlijke vegetarische gerechten die makkelijk te maken en snel klaar zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van een kruidige pompoenstoof met kikkererwten en couscous? Of van gegrilde tofu met edamamesalade? Ook lekker: zoete aardappel gevuld met quinoa, feta en verse spinazie of een een oosterse spruitjesstamppot met cashewnoten.

shop

Verzamel jouw favoriete recepten

Uiteraard zijn online nog veel meer heerlijke en voedzame gerechten te vinden. Heb je een uurtje vrij? Kijk dan eens rustig rond en verzamel recepten die je lekker lijken. Zo heb je voor meatless monday altijd goede ideeën achter de hand en bezwijk je tijdens het boodschappen doen niet zo snel voor biefstuk of kipfilet. Je zult zien dat je na enkele weken al een goed vegetarisch repertoire hebt ontwikkeld. We horen natuurlijk graag wat jouw favorieten zijn!