Blog

Ik kies bewust? Ga niet blind op het vinkje af!

Je kent ze vast, de groene en blauwe vinkjes op voedingsmiddelen in de supermarkt. Het zijn ik kies bewust producten. Maar kies je wel zo bewust als je ze in je boodschappenmandje legt? Waarom zit er wel een vinkje op Cup-a-Soup, maar niet op een doosje aardbeien? En hoe maak je écht een gezonde keuze?

Ik kies bewust

Het vinkje is door de voedingsmiddelenbranche bedacht om een gezondere keuzes makkelijker te maken en welvaartsziekten als obesitas en hart- en vaatproblemen tegen te gaan. Althans, dat is de theorie. In werkelijkheid zijn ik kies bewust producten lang niet altijd gezond. Het gaat namelijk om een gezondere of minder ongezonde keuze binnen een bepaalde productgroep. Een kant-en-klare soep die net iets minder verzadigd vet, zout, suiker en calorieën bevat dan andere soepen kan al een vinkje krijgen. Maar heeft je lijf er iets aan? Zitten er waardevolle voedingsstoffen in? Nee.

Wel of geen vinkje

Voor een vinkje moet een fabrikant een behoorlijk bedrag betalen. Dit wordt grotendeels besteed aan onderzoek om te testen in hoeverre het product aan de eisen voldoet. Sommige merken doen er om financiële of andere redenen niet aan mee. Daardoor kun je in de supermarkt twee artikelen tegenkomen die evenveel verzadigd vet, zout en suiker bevatten, terwijl het ene wél een vinkje draagt en het andere niet. Ik kies bewust? Nou, dat valt nogal tegen.

Echt bewust kiezen

Echt gezonde producten, zoals groenten en fruit, hebben geen vinkje omdat de winstmarge te klein is om deel te nemen. Aan bewerkte voedingsmiddelen wordt veel verdiend, dus is deelname lonend. Ik kies bewust? Dat doe je door vooral onbewerkte producten te eten: broccoli, tomaten, kiwi, sinaasappel, allemaal zonder vinkje maar reuze gezond. Heb je iets bewerkts nodig? Ga dan niet blind op het vinkje af: lees de ingrediëntenlijst en bepaal zelf wat de meest bewuste keuze is.

Een grappig, maar ook interessant filmpje over het vinkje (start bij 1 m. 25):

Interessant? Deel het artikel!