Fitgirl.nl

10 tips voor goedkoop gezond eten

Je stopt een bakje bosbessen in je winkelmandje, een pak amandelmelk, een zakje ongezouten noten, wat moerbeien en de exotische groenten die je nodig hebt voor dat lekkere recept. Boodschappen die voor je lijf erg goed zijn, maar voor je portemonnee zeker niet. Gelukkig valt er veel te besparen als je het slim aanpakt. FitGirl verzamelde 10 tips voor goedkoop gezond eten.

Goedkoop gezond eten

1. Haal eens per week boodschappen en maak vooraf een boodschappenlijst. Zo koop je precies op maat en voorkom je dat je overbodige spullen haalt.

2. Zorg dat je van tevoren hebt gegeten. Als je trek hebt, ben je snel geneigd allerlei lekkers te kopen.

3. Eet met de seizoenen mee. Groenten en fruit van het seizoen zijn lekker en goedkoper. Zoek online een seizoenskalender en hang ‘m in je keuken, zodat je weet welke producten je vers en voordelig kunt kopen.

4. Kies eens voor diepvriesgroente en -fruit. Ze zijn direct na de oogst ingevroren en bevatten veel voedingsstoffen. Diepgevroren bessen zijn handig voor smoothies, een zak gemengde groente als je koelkast leeg is of onverwacht gasten krijgt.

5. Koop en kook in het groot en vries kleinere porties in voor later, wat vooral slim is bij producten die in de aanbieding zijn en een beperkte houdbaarheid hebben.

6. Peulvruchten uit blik zijn niet duur, maar wel erg voedzaam. Leg een voorraadje aan van bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en kidneybonen.

7. Dure noten kun je vervangen door goedkopere pitten en zaden, zoals zonnebloem- en pompoenpitten, chia- en lijnzaad.

8. Eieren en tonijn zijn voordelige producten met een hoge voedingswaarde. Maak bijvoorbeeld eens tonijnburgers voor het diner of gevulde eieren als snack.

9. Koop je blender of juicer tweedehands. Op Marktplaats en andere sites worden ze regelmatig voor een goede prijs aangeboden.

10. Pin vooraf: met contant geld houd je meer grip op je uitgaven.