Fitgirl.nl

Tips voor een slanke barbecue

Het wordt warmer, de zon schijnt en we zitten massaal in de achtertuin. Dat betekent ook dat de BBQ weer tevoorschijn komt. Nieuwe verleidingen liggen om de hoek. Wat nu?

Gezond barbecuen

Laten we beginnen met een groot plus punt van de barbecue. Als je vlees op de barbecue legt hoeft er geen olie of boter gebruikt te worden om het te bereiden. Dit scheelt flink in het aantal calorieën!

Marineren

In plaats van de kant en klare marinades die bomvol suiker zitten, kun je ervoor kiezen je eten zelf lekker te kruiden voordat je het op de barbecue legt. Marineer je kip of biefstuk bijvoorbeeld al een dag van te voren met verse kruiden en laat het een nachtje intrekken.

Groente op de barbecue

Kies eens voor groente op de barbecue. Probeer gegrilde paprika, champignons, courgette en ui. Geen inspiratie? Probeer eens deze gemarineerde groente spiesjes. Een gepofte (zoete) aardappel in aluminium folie is een lekker, gezond alternatief.

Vis op de barbecue

Ga niet altijd voor vlees maar probeer ook eens een vispakketje op de barbecue. Dit doe je net als de gepofte aardappel in een stukje aluminium folie. Dit zorgt ervoor dat je vis niet droog wordt. Probeer eens een combinatie van verse vis, seizoensgebonden groenten, kruiden en gezonde oliën, zoals dit vispakketje.

Sausjes vervangen

Een bekende dikmakers is natuurlijk barbecue saus. De kant en klare sausjes en voorverpakte ‘salades’ (rundvlees salade, aardappelsalade etc.) zitten vol suikers en vetten. Probeer deze salades en sausjes zelf te maken met verse ingrediënten. Zo kun jezelf heel gemakkelijk tzatziki maken met magere kwark, knoflook, komkommer en wat peper en zout. Een aantal andere voorbeelden van gezonde dips: peterselie-walnoten pesto, de kleurrijke hummus van rode biet, rode bieten dip, een frisse walnoten-komkommer dip of een verse guacamole van avocado en limoen.

Dessert

Inspiratie nodig voor een gezond barbecue dessert? Bij FitGirl vind je uiteenlopende nagerechten die geschikt zijn als barbecue dessert: fruit spietjes op de bbq, verse mango op de barbecue, bananen ijs met topping naar keuze, verantwoord chocolade ijs, heerlijk fruit ijs van mango en banaan of snel en gezond water ijs.

Genieten

Gebruik alle bovenstaande tips en geniet zonder zorgen van een gezonde barbecue.

Minder:

Liever:
1.     Speklappen
2.     Hamburgers
3.     Worstjes
4.     Spareribs
5.     Kippenpootjes
1.     Witvis
2.     Garnalen
3.     Kipfilet
4.     Biefstuk of Varkenshaas
5.     Steaktartaar

 

Over de gastauteur

Marly Nooijen is een leefstijldeskundige en stimuleert een gezonde en actieve leefstijl die bijdraagt aan de kwaliteit van leven en een gevoel van welzijn. Via intensieve on- en offline begeleiding geeft Marly advies, tips en handvaten om zo iedereen te helpen met het behalen van het gewenste resultaat