Fitgirl.nl

Gewichtstoename: Volle melk vs. magere melk

Drink je graag een glas melk en eet je meermalen weeks een schaaltje kwark, dan kom je daar over het algemeen niet van aan. Veel mensen denken echter dat de volle varianten wél tot gewichtstoename leiden. Niet gek, want ze bevatten nu eenmaal meer (verzadigd) vet en calorieën. Wereldwijd kiezen mensen om deze reden vaak voor magere of halfvolle zuivelproducten.

Gewichtstoename: theorie versus praktijk

Eén glas volle melk van 200 ml levert 125 kcal. De magere versie bevat 70 kcal. Drink je elke dag in plaats van magere twee glazen volle melk, dan zou je na een jaar in theorie 4,5 kg zijn aangekomen. In werkelijkheid werkt dit echter anders. Word je zwaarder, dan wordt ook je energiebehoefte groter. Je gewicht neemt dus niet in een recht stijgende lijn toe als je diezelfde twee glazen volle melk blijft drinken. Bovendien is het de vraag of je überhaupt aankomt van volle zuivelproducten. Het effect van voeding laat zich moeilijk voorspellen en zonder specifiek onderzoek is niet aan te tonen wat het met je gewicht doet.

shop

Wat zegt de wetenschap?

Het effect van zuivel op het lichaamsgewicht is uitvoerig onderzocht. Onlangs verschenen twee overzichtsartikelen waarin de uitkomsten van verschillende recente studies zijn samengevat. Uit deze onderzoeken blijkt niet dat magere zuivelproducten gunstiger voor het lichaamsgewicht en de middelomtrek zijn dan de volle varianten. Sterker nog: bij sommige studies bleek het effect van volle producten juist iets positiever. Waardoor dit komt, is helaas nog onvoldoende onderzocht. Een betere verzadiging van de volle versie of de werking van CLA (Conjugated Linoleic Acid) zijn mogelijke verklaringen, maar zoals gezegd is dit (nog) niet wetenschappelijk aangetoond.

Drink gerust volle melk

Van een cappuccino met volle melk op een terrasje komt je niet aan. Van een schaaltje volle kwark of yoghurt evenmin. Je totale inname en verbruik van energie, daar gaat het om. Wil je afvallen, dan moet je minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: fitzonderfabels.nl