Fitgirl.nl

Geef je stofwisseling een zetje

Ondanks het sporten en het juiste voedingspatroon, willen de laatste kilo’s er maar niet af. De reden daarvan kan zijn dat je stofwisseling traag is. Door die enigszins te verhogen, verbrand je meer energie – en dus ook meer vet. De volgende tips geven je stofwisseling een zetje.

Vezels

Zet meer natuurlijke of onbewerkte voedingsmiddelen op je menu. Ze bevatten voedingsvezels en zijn moeilijk te verteren. Dit is juist goed, want daardoor moet je lichaam harder werken om de vezels af te breken. Ook zijn deze producten beter voor de gezondheid dan de bewerkte varianten en zorgen voor een meer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt. Voorbeelden van onbewerkte producten zijn: zaden, groenten, fruit, volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst.

Bewerkte producten

Tegenhanger van onbewerkte en natuurlijke producten zijn bewerkte producten. Dit zijn producten die niet of nauwelijks de stofwisseling verhogen. Bovendien bevatten ze veelal veel suiker en (verzadigd) vet. Voorbeelden van gemakkelijk te verteren producten zijn: ijs, snoep, pudding, milkshakes en vla, maar ook witte rijst, wit brood en witte pasta. Deze producten kun je dus beter vermijden.

Weinig eten

Een denkwijze die veel voorkomt is: hoe minder ik eet, hoe sneller ik afval. Deze theorie gaat echter niet op; het is ongezond, niet plezierig en op de langere termijn heeft het weinig effect. Om je stofwisseling te verhogen, moet je juist meer eten, maar met mate. Als je namelijk minder gaat eten, past je lichaam zich aan door de stofwisseling óók te verlagen. Vervelend, want hierdoor moet je steeds kleinere porties eten om toch af te vallen. Stop je met deze manier van eten, dan wordt elke versnapering dubbeldik opgeslagen. Het gevolg? Je zit zo weer op je oude gewicht. Bovendien verbrand je met deze methode niet alleen vet, maar ook spierweefsel en verlies je kracht om lekker effectief te kunnen sporten.

Drie maaltijden per dag

Beperk je eetmomenten tot drie keer per dag, want bij maaltijden gaat je stofwisseling omhoog. Dat gebeurt echter niet bij (kleine) tussendoortjes of bij versnaperingen. Neem dus ontbijt, lunch, een avondmaaltijd en slechts enkele tussendoortjes, zoals een handje met noten of een stuk fruit.

Ontbijt

Ben jij iemand die ‘s ochtends niks weg krijgt? Probeer het toch! Ontbijten is zeker bij afvallen zó belangrijk, omdat het de stofwisseling na een nacht slapen weer op gang brengt.

Pittig eten

Dol op pittige gerechten? Dat werkt in je voordeel als je wilt afvallen. Pittige gerechten stimuleren de stofwisseling en daarmee ook de vetverbranding. Verwerk daarom scherpe specerijen en kruiden in je maaltijden.

Lees ook: http://www.happyinshape.nl/de-beste-pre-en-post-workout-foods/

Waarom hebben we altijd trek?

Over de Gastauteur

Happy in Shape is de feelgood lifestylebijbel voor een fun leven in vorm. Het magazine over alles wat een vrouw nodig heeft om in shape te komen of te blijven. Met onderwerpen over gezond én lekker eten, bewegen, mindset en lifestyle. Happy in Shape verschijnt 6 keer per jaar.