Fitgirl.nl

5 tips voor de ideale food prep

Wat is foodpreppen? Je kunt het omschrijven als het voorbereiden van je maaltijden. Het tijdig voorbereiden van je maaltijden zorgt ervoor dat je eet wat je wil eten. Bovendien zorgt voorbereid op pad gaan ervoor dat je verleidingen kan weerstaan.

Als je weg bent van huis en je eten vergeten bent koop je vaak iets wat je tegenkomt in de kantine op je werk. Wat moet je doen om dit te voorkomen? Plan een dagdeel vrij. Bekijk wat je de komende dagen wil eten en bereid je maaltijden voor.

1. Bereken je calorie inname

Bereken de calorie inname die nodig is om jouw doel te halen. Reken uit wat je nodig hebt aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit is voor iedereen verschillend en hangt af van je doelstelling: wil je bijvoorbeeld spiermassa opbouwen of je vetpercentage verlagen. Hoeveel maaltijden je per dag consumeert is afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Veel mensen denken dat je voor een optimale stofwisseling om de 2,5 à 3 uur iets moeten eten. Dat je je vetverbranding kunt verhogen door het eten van meerdere kleine maaltijden is een fabel. Meer daarover lees je in de reeks artikelen fabels ontkracht.

2. Ingrediënten

Een voorbeeld: je kiest voor 3 maaltijden. Hoe ga je deze maaltijden invullen? Kies voor ingrediënten die je lekker vindt, bijvoorbeeld: een maaltijd met quinoa, een maaltijd met zoete aardappelen en een eiwitrijke maaltijdsalade. Zorg ervoor dat je de benodigde ingrediënten in huis hebt. Ga met een boodschappenlijstje naar de supermarkt en neem alleen de producten mee die je nodig hebt. Dit is overigens ook beter voor het milieu, zo verspil je veel minder eten dan de gemiddelde Nederlander (we verspillen ongeveer 50 kg voedsel per jaar).

 3. Food prep

Wanneer je alles in huis hebt kun je beginnen met het voorbereiden van je maaltijden. Bij stap 1 heb je uitgerekend hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je per maaltijd neemt. Je hebt tegenwoordig veel apps waarbij je deze macronutriënten makkelijk bij kan houden, zoals My fitness pal en Fatsecret.

shop

 4. Tips

 • Weeg je eten voor het bereiden. Veel producten worden lichter of zwaarder tijdens het koken, bakken of braden.
 • Kies voor het bereiden van meerdere maaltijden zodat je een aantal dagen vooruit kunt.
 • Kook je voor 5 dagen vooruit? Vries het eten van dag 3, 4 en 5 dan in zodat het houdbaar blijft.
 • Voeg elke dag verse groente toe aan je maaltijden.

 5. Vergeet de regels

Vergeet de ‘regels’ en kies voor de manier waar jij je prettig bij voelt. Plan je liever een week vooruit? Kies dan voor maaltijden die je in kunt vriezen. Hou je daar niet van? Bereid dan voor 3 dagen maaltijden en zet ze in luchtdichte bakjes in de koelkast. Of ga voor makkelijk en vervang een maaltijd door een bakje magere kwark met lijnzaad en cranberry’s. Vind je food preppen helemaal niets maar wil je toch graag controle houden op wat je eet? Je kunt tegenwoordig ook hele lekkere maaltijden online bestellen. Bij Cleanmeals bijvoorbeeld. Je stelt gemakkelijk je eigen voedingsplan samen door de kant en klaar maaltijden te combineren met je eigen gezonde tussendoortjes. Vergeet de regels en kies voor de manier die bij jou past!

Over de gastauteur

Marly Nooijen is een leefstijldeskundige en stimuleert een gezonde en actieve leefstijl die bijdraagt aan de kwaliteit van leven en een gevoel van welzijn. Via intensieve on- en offline begeleiding geeft Marly advies, tips en handvaten om zo iedereen te helpen met het behalen van het gewenste resultaat.

 • Kamran Babaei

  Bedankt voor de tips!

  Waar kan ik de bakjes op de foto kopen?

  • Die zijn bijna overal verkrijgbaar: Action, Xenos, Ikea, Blokker, Marskramer.. De Action zal de meest goedkope optie zijn denk ik!

   • Kamran Babaei

    Bedankt voor je reactie!!