Fitgirl.nl

Wat weet jij over diëten met shakes?

Diëten met shakes zijn populair. Vreemd is dat niet, want shakes zijn makkelijk en je hoeft je niet te verdiepen in calorieën, voedingsstoffen en andere zaken die bij gezond afvallen een rol spelen. Maar werken dit soort diëten? Zorgen ze ook op de langere termijn voor een goed gewicht? En hoe gezond zijn ze eigenlijk? FitGirl zocht het voor je uit.

Diëten vergelijken

Atkins, Herbalife, Modifast, Weight Care. Het zijn allemaal afvalmethodes waarbij je maaltijden vervangt door shakes. Vaak hebben ze lekkere smaken (zoals vanille, aardbei, chocolade) en een romige structuur, waardoor ze erg aantrekkelijk zijn. Daarnaast beweren deze merken dat shakes gezond zijn en voldoende essentiële voedingsstoffen leveren. Niet verwonderlijk dat veel vrouwen ervoor zwichten en op deze manier gewicht hopen te verliezen.

De nadelen

Volg je een shakedieet, dan krijg je per dag vaak niet meer dan 700 tot 1000 kcal binnen. Dat is voor een volwassen vrouw veel te weinig om goed te kunnen functioneren en bovendien kan een voedingsmiddel dat zo weinig energie geeft onmogelijk alle noodzakelijke nutriënten bevatten. En dan hebben we het nog niet eens over de eentonigheid en het feit dat je darmen tijdens dit vloeibare dieet nauwelijks iets doen. Afvallen? Jazeker. Gezond? Absoluut niet.

shop

Gezond afvallen

Een ander nadeel is dat je shakes zonder na te denken drinkt. Je luistert niet naar je lijf, staat niet stil bij hoe je gezond en gevarieerd kunt eten en leert niet hoe je jouw voeding zo goed mogelijk laat aansluiten op je behoeftes en doelen. De enige manier om gezond af te vallen en langdurig op gewicht te blijven is het ontwikkelen van een uitgebalanceerd eetpatroon dat past bij wie je bent en wat je doet. En heb je eens zin in een zoet, romig drankje? Maak dan zelf een lekkere smoothie met yoghurt en vers fruit.

  • Kimberley

    Het enige dieët die ik goed ken en mij heeft geholpen is de Weight Watchers. Ik zou dat eerder aanraden dan een shake dieët. Je eet gezond en gevarieërd en na het afvallen weet je goede keuzes te maken en blijf je op gewicht. Ik denk dat je snel weer aankomt als je stopt met een shake dieët als je weer normaal gaat eten.