Fitgirl.nl

Alles eten en toch afvallen?

Alles eten en toch afvallen? Aanhangers van IIFYM zeggen dat het kan. IIFYM staat voor ‘if it fit’s your macro’s’, een manier van eten waarbij je gewicht zou verliezen zolang je je houdt aan de hoeveelheid kilocalorieën en macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) die voor jou de juiste zijn. Tegenstanders beweren dat je met een eetpatroon dat friet en chocolade bevat, nooit het lichaam krijgt waarvan je droomt. Wie heeft gelijk?

Hoe werkt IIFYM?

Wil je met IIFYM afvallen of spiermassa opbouwen, dan bepaal je eerst hoeveel kilocalorieën, eiwit, vet en koolhydraten je dagelijks nodig hebt om je fysieke doel te bereiken. Met welke producten je deze hoeveelheden invult, is vervolgens helemaal aan jou. Je kunt dus eten wat je lekker vindt, mits je niet onder of boven de limiet uitkomt. Bij de koolhydraten kun je bijvoorbeeld kiezen voor fruit, brood, crackers, pasta en rijst, maar ook voor snoep, koekjes en ijs. Het gaat om de totale hoeveelheid energie en macronutriënten; de voedingsmiddelen die je hiervoor gebruikt doen er in principe niet toe.

Alles eten en toch afvallen?

IIFYM is echter geen vrijbrief om elke dag junkfood te eten, zoals tegenstanders weleens beweren. Voor je fysieke doel is het geen probleem, maar voor je gezondheid natuurlijk wel. Daarom is gezonde basisvoeding bij IIFYM het uitgangspunt. Hiermee krijg je alle nodige voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen en vezels) binnen, waarbij je ruimte overhoudt voor guilty pleasures.

Gezonde basis

Doe je aan IIFYM, dan is het belangrijk om na het bepalen van je macro’s een eetschema op te stellen dat voor 80% bestaat uit voedzame producten als groenten, fruit, granen en zuivel. De resterende 20% kun je invullen met lekkere maar minder gezonde dingen als hagelslag of een schaaltje chips.

Simpel en flexibel

Zolang je je strikt aan je macro’s houdt, kun je alles eten én afvallen. Ook op de langere termijn, want IIFYM is door de vrijheid en flexibiliteit makkelijk vol te houden.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: fitzonderfabels.nl