Fitgirl.nl

Afvallen en hormonen: hoe belangrijk is de balans?

Veel mensen hebben vet dat moeilijk weg te lijnen en trainen is. Maar niet gevreesd; daar is makkelijk iets aan te doen, zo melden verschillende blogs en een aantal recent verschenen boeken. De verdeling van lichaamsvet zou worden bepaald door je hormonen. Breng je deze in balans, dan verdwijnt het hardnekkige vet. En je hoeft er niet eens minder voor te eten. Dat klinkt prachtig. Maar zijn deze beweringen over afvallen en hormonen wetenschappelijk onderbouwd en hebben de adviezen het effect dat ze beloven?

Afvallen en hormonen

De kern van de theorie is dat je zelf de concentraties van alle hormonen kunt vaststellen en ze eigenhandig in balans kunt brengen. Met een caliper meet je op verschillende plaatsen van je lichaam de dikte van de huidplooi. Aan de hand van je regionale vetopslag zie je vervolgens bij welke hormonen sprake is van een verstoord evenwicht. Met gerichte voeding, supplementen, training en aanpassingen in je lifestyle zou je de balans kunnen herstellen, waardoor het ongewenste vet zou verdwijnen.

Klopt het?

De kern van dit verhaal klopt: wetenschappers zijn het erover eens dat de activiteit van verschillende hormonen de plaatselijke vetdistributie bepaalt. Het is dus waar dat je met het veranderen van je hormonale balans kunt beïnvloeden waar jouw lichaam vet opslaat. Dit werkt echter anders dan populaire boeken en blogs ons vertellen. De hormonale regulering van lokale vetopslag is zo complex dat het proces voor wetenschappers nog grotendeels een mysterie is. Niet alleen zijn er veel hormonen bij betrokken, ze hebben ook nog eens een onderlinge wisselwerking. De effecten van afzonderlijke hormonen kun je dus niet simpel los van elkaar zien.

shop

Andersom

Waarom hormoonbalansprogramma’s toch lijken te werken? Simpel: te veel vet is vaak de oorzaak en dus niet het gevolg van een hormonale disbalans. Val je af, dan herstel je het evenwicht, waarna veel mensen denken dat het andersom is gegaan. Voor een gezond lichaam en gewicht hoef je geen populaire pillen te slikken. Pak het gewoon verstandig aan door verantwoord te eten en doelgericht te trainen. Heb je een concrete aanwijzingen dat jouw hormonen ernstig uit balans zijn? Laat dan bloedonderzoek verrichten door een medisch deskundige en ga niet zelf aan de slag.

Kijk voor meer informatie bij de bron van dit artikel: guydroog.com