Fitgirl.nl

Zelf pindakaas maken

Noten zijn ontzettend gezond. Ze bevatten vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren. De gezonde notenpasta’s worden gemaakt van alleen noten en een scheutje olie om het wat smeuïger te maken. Maar je kunt zelf natuurlijk enorm variëren door te experimenteren met verschillende ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens dit makkelijke en budget vriendelijke recept!

De meest populaire notenpasta is natuurlijk pindakaas. Maar ook andere notenpasta’s zie je steeds vaker in de schappen van natuurwinkels en grotere supermarkten. Denk bijvoorbeeld aan amandelpasta, sesampasta, walnotenpasta, hazelnotenpasta of een lekkere gemengde notenpasta. Kies voor dit recept de noten die jij lekker vindt.

Zelf pindakaas maken

Soort gerecht: snack, beleg, ontbijt
Tijd: 10 minuten
Porties: 1 pot a 250 gram

Ingrediënten

 • 250 gram noten naar keuze (ongezouten pinda’s, amandelen, walnoten, hazelnoten gemengd)
 • scheutje notenolie om het wat smeuïger te maken, bijvoorbeeld amandelolie of walnootolie

Nóg lekkerder

Je notenpasta wordt nóg lekkerder wanneer je er andere ingrediënten aan toevoegt. Kies voor ingrediënten die jij lekker vindt, bijvoorbeeld:

 • Honing. Roer 2 el honing door de notenpasta heen en je krijgt een lekkere zoete pindakaas.
 • Rauwe cacao. Als je pinda’s vervangt door hazelnoten en daar wat rauwe cacao en een beetje honing aan toevoegt heb je een zelf gemaakte, gezonde versie van Nutella.
 • Dadels. Door fijn gesneden dadels door de pindakaas te roeren krijgt je notenpasta een lekkere zoete bite.
 • Rozijnen. Ook met rozijnen of cranberry’s maak je de pindakaas iets zoeter.
 • Stukjes noot. Je kunt wat overgebleven noten fijnhakken en stukjes noot door de pindakaas mengen: net iets knapperiger!
 • Kaneel. Om de smaak iets sterker te maken voeg je bijvoorbeeld wat kaneel of lekkere koekruiden toe.
 • Superfoods. Je kunt je pindakaas kleurrijk maken door er bijvoorbeeld goji bessen of andere superfoods aan toe te voegen.

carima3

Bereidingswijze

Zelf pindakaas maken is ontzettend makkelijk. Doe de pinda’s en/of noten in je blender en blenden maar! Eerst blijft de pindakaas een beetje korrelig maar na een aantal minuten komt er olie vrij uit de noten en veranderd het is een smeuïge notenpasta. Zorg dat alle noten goed vermalen worden (schraap ook de restjes van de zijkanten van de blender en mix dit nogmaals goed mee).

Als je de pindakaas wat te droog vindt, voeg je een scheutje notenolie toe zoals amandelolie, walnootolie of sesamolie. En vermeng eventueel je andere gekozen ingrediënten door jouw eigen pindakaas-creatie.

Over de gastauteur

Beaufood staat voor mooi eten. Eenvoudig, heerlijk en met echte smaken, liefst zo vers mogelijk. Een superfoodje hier en daar maar vooral mooie proucten van goede afkomst.

Je vind er recepten voor gezonde dips, makkelijke salades, zelfgemaakte glutenvrije broodjes of culinaire uitschieters. Voel je fijn in een gezond lichaam!

 • Samantha Miranda

  Leuk! Ga ik zeker proberen. Hoe lang zou je dit ongeveer kunnen bewaren?

  • Jaco ter Veen

   ik maak zelf altijd een ruime jaarvoorraad en bewaar deze gewoon in een voorraadkast.