Blog

Hard trainen = hard slapen

Een fit lijf bereik je niet alleen door elk uur van elke dag zo hard te trainen als je aankan. Een goed workoutschema bevat zowel tijden van inspanning als tijden van rust. Deze rust is nodig voor het herstel van je lichaam. En één soort rust is het belangrijkste van allemaal. Welk fitnessschema je momenteel namelijk ook gebruikt, tussen elke trainingsdag in doe je minimaal één keer iets dat cruciaal is voor de effectiviteit van je workout: slapen.

Slaap en ons herstel

Slaap is belangrijk voor het herstel van het lichaam, niet alleen mentaal maar ook fysiek. De meeste herstellende functies van het lichaam vinden voornamelijk of zelfs uitsluitend plaats tijdens de slaap. Veel mensen krijgen echter niet zo veel slaap als ze nodig hebben. Dit heeft deels te maken met de 24-uursmaatschappij: jetlags, korte nachten, cafeïneconsumptie, en stress spelen allemaal een rol in de mate waarin je goed kunt slapen. Maar er is één factor die tot voorkort veelal over het hoofd werd gezien: de invloed van licht (en voornamelijk kunstlicht) op slaap.

Wist je dat 70% van ons groeihormoon tijdens de diepe slaap wordt aangemaakt? (Bron) Wist je dat één nacht met slechts 4 uur slaap, voldoende is om de hongergevoelens (eetlust) met 24% te doen toenemen?

Blauw licht sensor in ons oog

Onze ogen hebben een gespecialiseerde soort receptor die onze biologische klok aanstuurt. Deze receptor is gevoelig voor lichtgolven met een kleine golflengte, zoals het blauwe ochtendlicht waar de dag mee begint. Vroeger was dit het teken voor onze hersens om wakker te worden. ’s Nachts, in het donker, maken onze hersens melatonine aan, ook wel het “nachthormoon” genoemd. Dit hormoon speelt een rol bij de verschillende herstellende effecten van slaap. Blootstelling aan blauw licht vlak voor het slapen gaan houdt ons dus niet alleen wakker, het vermindert ook de waarde en de kwaliteit van de resterende slaap.

Lichtvervuiling in de avonduren tast onze slaap en herstel aan

Tegenwoordig is er vaak continu blauw kunstlicht om ons heen (ook in de avond als het buiten al lang donker is). Er is onlangs nadruk in het nieuws geweest op schermen in bed, maar in de meeste verlichting in huis zit ook blauw licht; wit licht bevat immers elke kleur licht. Het gaat er ook niet alleen om dat het donker is in de slaapkamer tijdens het slapen, ook voor het slapengaan is het nodig dat het donker is. Een goede vuistregel is om in het uur voordat je gaat slapen blootstelling aan blauw licht te voorkomen. Intensiteit speelt een rol, dus met een dim lampje een boek lezen is al beter dan naar een fel belicht computerscherm staren. Maar om je hersens echt tot rust te krijgen moet je echte duisternis creëren.

Een natuurlijke oplossing: Een oranje slaapbril

Gelukkig kun je deze duisternis ook simuleren, bijvoorbeeld met een speciale bril die blauw licht filtert. Belangrijk bij zo’n bril is dat het je volledige gezichtsveld bedekt, want die receptoren zitten voornamelijk in je ooghoeken. Let op: de brillen werken alleen als de glazen een oranje of rode gloed hebben. Er zijn ook brillen met kleurloze glazen waarvan beweerd wordt dat ze je kan gebruik als slaapbril. In werkelijkheid kunnen lenzen niet genoeg blauw licht filteren om zulk effect te hebben zonder zichtbaar oranje of rood te zijn.

somnoblue slaaprbril

Onze ervaring met de Somnoblue bril

De afgelopen week hebben wij op de Fitgirl redactie de Somnoblue slaapbril zelf mogen testen. De eerste keer dat je de bril opzet voelt het wat onwennig. Objecten in je huis hebben ineens een andere kleur dan je altijd gewend bent en je ogen moeten even wennen aan de nieuwe kleuren op je beeldscherm. Na een paar minuten de bril te hebben gedragen, merk je dat je ogen wennen aan het nieuwe kleurenpalet en begint het een ontspannende werking te krijgen. Eigenlijk ziet alles er wat mooier uit, alsof je de zonsondergang in huis hebt gehaald. De bril zit comfortabel en na een half uurtje heb je niet meer door dat je hem op hebt.

Wel even wennen

Het gebruik van de bril vereist wat discipline. Met name de eerste avonden vergaten wij de bril nog wel eens op te zetten, omdat het niet in je dagelijkse patroon zit om één uur voordat je naar bed gaat, een bril op te zetten. Onze tip hiervoor: zet een wekker op je telefoon zo ongeveer een uur voordat je naar bed gaat. Zo vergeet je de bril nooit op te zetten. Daarnaast kan het wat onwennig zijn om jezelf in je evakostuum te zien tandenpoetsen in de spiegel met een oranje bril op je neus. Verbaas je dan ook niet als je partner, huisgenoot of familie je de eerste dagen vreemd aan kijkt in de badkamer.

Conclusie na een week

Ondanks dat geen van ons allen echt slaapproblemen had, hebben wij deze week heerlijk geslapen. Wij hadden het idee dat de bril er met name voor zorgt dat je makkelijker in slaap valt omdat je ogen rustiger zijn. Wij blijven de bril absoluut dragen en zijn benieuwd wat de effecten op de lange termijn zijn!