Blog

Waarom een standaard sportschema vaak niet werkt

Veel sportscholen werken met standaard trainingsschema’s. Lekker handig wanneer je samen met een vriendin sport, zodat jullie allebei dezelfde oefeningen met dezelfde zwaarte en frequentie kunnen doen. Maar werkt het wel? Heeft zo’n standaard programma op jouw lijf hetzelfde effect als op het lichaam van je vriendin? Om kort en duidelijk te zijn: nee. FitGirl legt uit waarom een standaard sportschema vaak niet werkt en wat je beter kunt doen.

Uniek lijf, standaard training?

Elk lichaam is anders: de één is lang en dun, de ander klein en wat forser. Ook fysieke processen lopen bij iedereen net iets anders. Hoeveel vetvrije spiermassa je kunt opbouwen wordt bepaald door je lengte, je botstructuur, je sportgeschiedenis en de manier waarop jouw stofwisseling, celgroei en hormoon- en zenuwregulatie werkt. Veel van deze eigenschappen zijn erfelijk en dus onveranderlijk. Hierdoor heeft je lichaam een bepaalde potentie. Werk je met het juiste schema, dan kun je die potentie volop benutten. Heb je een verkeerd programma te pakken, dan boek je weinig resultaat. De kans dat een standaard trainingsschema precies bij jouw lijf aansluit is minimaal, dus loont het de moeite om uit te zoeken waarop jouw lichaam het beste reageert.

Geen pasklare gebruiksaanwijzing

Helaas zijn jouw genetische aanleg en potentie niet keurig uitgeschreven in een handige gebruiksaanwijzing. Je zult dus gaanweg moeten ontdekken wat voor jou de optimale aanpak is. De beste manier om daar achter te komen is met behulp van een ervaren trainer, die jouw gegevens noteert, bijhoudt, evalueert en je schema zonodig bijstelt. Idealiter is je trainer niet alleen deskundig op het gebied van workouts en fysieke reactie, maar ook op het gebied van voeding, want ook die speelt bij de opbouw en het behoud van spiermassa een belangrijke rol. Biedt jouw sportschool deze begeleiding niet, dan zul je zelf stapsgewijs moeten ondervinden hoe jouw lijf in optimale vorm komt.