Fitgirl.nl

Vooruitgang boeken met progressive overload

Wil je een toenemend resultaat van je workouts, dan is progressive overload een begrip waarin je je zeker moet verdiepen. Het is een van de belangrijkste elementen om vooruitgang te boeken. Simpel gezegd betekent het dat je meer doet in de loop der tijd. Het gaat dus om een progressieve opbouw van je trainingen. Wat voor jou het beste werkt, is afhankelijke van meerdere factoren. Er is geen succesrecept voor de ideale progressive overload. De meest geschikte aanpak verschilt van persoon tot persoon.

Progressive overload: steeds een beetje meer

Aspecten die onder meer van invloed zijn: je niveau (ben je beginner of routinier), fysieke conditie, veel of weinig spiermassa, man of vrouw en lichaamsbouw. Progressive overload kan op verschillende manieren worden gerealiseerd: met meer gewicht, meer herhalingen, minder rust tussen sets, grotere bewegingen, meer snelheid en explosiviteit, vaker trainen en een lager lichaamsgewicht (waardoor je inspanning wordt vergroot). Het begint echter bij het verbeteren van je techniek. Met een steeds betere uitvoering van een oefening doe je steeds meer.

De basis: een betere techniek

Dat je met een betere techniek meer doet lijkt vreemd, maar het is wel degelijk waar: de motorische patronen bedden zich steeds meer in je neuromusculaire systeem en je spierkracht neemt toe doordat je effectiever gebruik maakt van de spieren waarop de oefening zich richt. Een bijkomend voordeel is dat een betere techniek de kans op pijn en blessures verkleint.

shop

Geen lineair proces

Wat je doel bij krachttraining ook is (vetverlies, opbouw van spiermassa, toename van kracht of uithoudingsvermogen), de weg ernaartoe verloopt nooit lineair. Soms maak je binnen een week grote sprongen, op een ander moment blijf je wekenlang op hetzelfde niveau steken. Het lichaam past zich onregelmatig aan. Uiteindelijk kom je er wel, maar dat gaat via een grillige curve. Laat je dus niet ontmoedigen als het even tegenzit.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: guydroog.com