Fitgirl.nl

3 feiten die je moet weten!

De wereld van gezond eten lijkt soms een ondoordringbaar woud van feiten en fabels. Wat op de ene website als waarheid wordt gepresenteerd, blijkt op de andere een leugen. Zie jij door de bomen het bos soms niet meer? In dit artikel lees je de realiteit over patat met mayo, koolhydraten en vet omzetten in spieren.

Dik van vet eten?

Voel jij je schuldig als je een patatje mét eet? Dan kunnen we je geruststellen: van vet word je niet dik. Dat klinkt gek, maar is echt waar. Vet bevat per gram meer kcal dan koolhydraten en eiwitten. En om die kcal gaat het: of je aankomt of afvalt, hangt af van je energiebalans. Eet je evenveel kcal dan dat je verbrandt, dan blijft je gewicht stabiel, zelfs als je relatief veel vet neemt. Het gaat dus om de totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en verbruikt; die moet in evenwicht zijn.

Vet omzetten in spieren?

Veel vrouwen willen met sporten hun lichaamsvet omzetten in spieren. Een mooi streven. Maar kan het ook? Nee. Vet omzetten in spieren is onmogelijk. Vetweefsel bestaat namelijk uit andere stoffen dan spiermassa, en je lichaam bezit geen mechanisme waarmee het vet kan omtoveren in spier. Maar niet getreurd: je kunt zeker strakker worden. Met krachttraining ontwikkel je spiermassa en verbrand je lichaamsvet. Hierdoor worden je spieren beter zichtbaar en krijg je een mooi, gezond lijf. Maar dus niet doordat je vet in spieren hebt omgezet.

Koolhydraten schrappen?

Wil je afvallen, dan moet je koolhydraten schrappen, zo denken veel vrouwen. Is dat waar en moet je pasta en brood inderdaad laten staan? Uit onderzoek blijkt dat gewichtsverlies bij lowcarb diëten niet komt door het verbannen van koolhydraten, maar door een hogere consumptie van eiwitten, die meer verzadiging geven, waardoor je minder eet. Bovendien neem je geen calorierijke (koolhydraathoudende) producten als snoep, koek en frisdrank. Afvallen kan dus ook mét koolhydraten, zolang je gezonde voedingsmiddelen kiest en zorgt dat je energiebalans negatief is.