Fitgirl.nl

Gaan zwangerschap en sporten samen?

Veel vrouwen stoppen tijdens hun zwangerschap met sporten. Maar is dat nodig? Is sporten inderdaad te zwaar of riskant als je zwanger bent? Nee. Het is zelfs goed voor je, mits je niet over je grenzen gaat en je de training aanpast aan je veranderende lichaam.

Zwangerschap en sporten

Zwangerschap en sporten, gaat dat samen? Ja. Natuurlijk ben je tijdens je zwangerschap voorzichtig en mijd je dingen die risico’s voor jezelf en je kindje vormen. Helaas gaan veel vrouwen ook het trainen uit de weg. Bij contactsporten als hockey kunnen inderdaad gevaarlijke situaties ontstaan, maar talloze andere vormen van sport kun je probleemloos blijven beoefenen. Trainen draagt bij aan een goede gezondheid en een fit lijf, waardoor je zwangerschap vaak beter verloopt en je na de bevalling sneller herstelt.

Positieve effecten

Zwanger zijn is niet alleen fijn. Het vormt ook een belasting voor je lichaam: je gewicht neemt toe, je wordt sneller moe, je stemming wisselt sterk en je kunt pijn krijgen aan je rug, knieën en enkels. Door te sporten kun je deze klachten verminderen of zelfs voorkomen.

• Door een hoger energieverbruik kom je minder aan.
• Je voelt je energieker, zowel fysiek als mentaal.
• Sporten vermindert spanning en zorgt voor meer emotionele stabiliteit.
• Trainen is goed voor je hart en bloedvaten, die tijdens de zwangerschap extra worden belast.
• Je bent sterker en hebt een betere conditie, waardoor je de zwangerschap en bevalling beter aan kunt en nadien sneller je oude lichaam terugkrijgt.

Nieuw_calltoaction7

Waarop letten bij zwangerschap en sporten?

Zorg dat je voor, tijdens en na de training voldoende drinkt. Voorkom dat je oververhit raakt en laat je hartslag niet te hoog worden. Luister naar je lichaam: voelt het niet goed, heb je pijn of word je slap en duizelig, stop dan meteen. Zorg ook dat er niet te veel druk op je buikspieren komt en laat zware gewichten voorlopig liggen. Twijfel je over jouw situatie? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.