Blog

Vegan Fitgirl Janneke

Deze week in de FitGirl Spotlight: Janneke van der Meulen, VeganFitgirl. Vanaf 10 september 2017 is haar tweede boek verkrijgbaar: EET WIN-WIN, de wetenschappelijke onderbouwing voor een levensstijl waar alles en iedereen beter van wordt. Ze maakt ons de komende tijd graag deelgenoot van haar bevindingen. Even voorstellen dus.

Tegenstrijdige adviezen tackelen

Geluk en gezondheid hebben naast zonlicht, slapen, bewegen, liefde en zuurstof ook te maken met wat je eet. En nou net over dat laatste heeft iedereen een andere mening. Om in die wirwar van tegenstrijdige adviezen toch voor de gezondste opties te kunnen gaan, is Janneke zelf de literatuur ingedoken. Al meer dan 15 jaar lang volgt zij de wetenschap op het gebied van geluk en gezondheid op de voet. Vooral meta-analyses en reviews hebben haar aandacht. In de komende blogs gaat zij haar kennis met ons delen en zal ze ons uitleggen waarom gezond en gelukkig zijn tegenwoordig complex lijkt maar eigenlijk best simpel is.

Buitenspelen

Janneke houdt heel erg van buitenspelen en sporten en haar dieet voor 99% bestaat uit fruit aangevuld met bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Ze eet dus nooit dieren en maar zeer zelden andere dode producten. Verder traint Janneke 2 keer per dag behalve op rustdagen. Krachttrainen, roeien, hardlopen, mountainbiken, racefietsen, hoelahoepen en pilates zijn favoriet. Tot en met 2015 zat zij in het Nederlands roei team waardoor ze uiteindelijk supporter was op de Olympische spelen in Rio 2016. In 2020, in Tokyo hoopt zij als atleet deel te nemen.

Na twee masters en haar studie aan de Erasmus Universiteit heeft zij bij het ministerie van Economische Zaken gewerkt en bij Shell. Maar haar grote grote passie is schrijven. Schrijven over de dingen die ze het allerliefste doet en die haar passie hebben: geluk en gezondheid. In 2014 verscheen haar eerste boek: #SUPERSNEL HERSTEL.

Is fruit goed voor een mens?

Bijvoorbeeld het onderwerp fruit. Als we de recente berichten moeten geloven zit in veel fruit veel te veel suiker, is fruit slecht voor je tanden, krijg je er rimpels van en wordt je er in het ergste geval dik van en is het dus zaak, zeker al je diabetes type-2 patiƫnt bent, matig te zijn met fruit. Maar wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? Niet de resultaten uit kleine, losstaande studies die drie weken lang 10 mensen hebben gevolgd, maar de resultaten van meer dan 100 jaar, gedegen onafhankelijk onderzoek, onder meer dan duizenden mensen. Super interessant en leerzaam. Vaak ook heel erg logisch. Janneke combineert die wetenschappelijke resultaten met haar eigen bevindingen en de natuurwetten.

Meer weten over Janneke? Kijk op www.instagram.com/jannekevandermeulen