Fitgirl.nl

Wat maakt je mooi?

Wat is mooi? Wat maakt een vrouw knap? Hoe ziet het perfecte gezicht eruit en wanneer vinden we een vrouwenlichaam aantrekkelijk? Schoonheidsidealen verschillen per land, cultuur en tijd. En daarbinnen is er ook nog sprake van persoonlijke voorkeur. Voel jij je mooi of minder mooi? En speelt het in jouw omgeving heersende ideaalbeeld daarin een rol?

Slank versus voluptueus

In de VS zijn veel vrouwen het liefst ultraslank. In Brazilië kiezen vrouwen massaal voor implantaten voor mooie, volle billen en in Afrikaanse landen worden volupteuze vrouwen vaak het mooist gevonden. Wat een vrouw aantrekkelijk maakt, is vaak diep verankerd in de cultuur van een land. Soms is makkelijk te herleiden waar het vandaan komt. Zoals in Afrika, waar veel armoede heerst en lichaamsvet een teken van welvaart is. Waarom we in Nederland voor slank en sterk gaan, is nooit wetenschappelijk onderzocht. Wellicht heeft het te maken met een gezonde uitstraling.

Opgemaakt versus naturel

Ook als het om gezicht, make-up en haar gaat, verschillen de voorkeuren. In Nederland, maar vooral in Scandinavië houden we over het algemeen van fris en naturel. In de VS, maar ook in Rusland, Sri Lanka, India en landen rondom de Middellandse Zee dragen vrouwen vaak meer foundation, mascara, eyeliner en lipstick. Ook verschilt per regio of blauwe of bruine ogen, blondines of brunettes, volle of smalle lippen, een breder of smal gezicht mooi worden gevonden.

De beste versie van jezelf

Schoonheid is niet dus universeel. En dat is maar goed ook: juist de variatie maakt mensen interessant. Focus je dus niet op een ideaalbeeld, maar wees de beste versie van jezelf: gezond, sterk en met een positieve mindset. Als je lekker in je vel zit, bewust eet, lekker sport en tevreden met je leven bent, dan straal je dat uit. En dat is wat jou mooi maakt.